Sharepoint Forum

Ask Question   UnAnswered
Home » Forum » Sharepoint       RSS Feeds

WSS 3.0 Alert Setup bug?

  Asked By: Stephanie    Date: Apr 28    Category: Sharepoint    Views: 2903

I want all my users to be setup for alerts for certain webparts such
as company announcements, but I don't want to rely on them to sign
up for them. I would also like to do this without any 3rd party
tools, as I find them expensive just to manage user alerts.

I am trying to do this with WSS 3.0 (not the portal product) and I
have created a security distribution group in AD and added members.
I go to the webpart that I want to setup an alert. I click on Alert
Me, then in the Send Alerts To, I remove myself (it defaults to my
account) I click on the address book and search for the distribution
group I created. Once I add it to the list, I do receive a
confirmation that an alert has been setup.

Now for my test. I go out to the webpart, add a new item, however
the alert never comes. If I add users individually it works like a
charm, but I don't want to add every user one at a time. If I can
get this distribution alert to work, then all I need to do is add
people to the group and not have to worry about adding an alert for

Is there some bug/limitation in WSS 3.0 that allows you to add a
security distribution group to the "Send Alert To" but it never
actually sends the alert to it?



5 Answers Found

Answer #1    Answered By: Damon Garner     Answered On: Apr 28

Have you mail enabled the security  group so that it can receive  the alerts  ?

Answer #2    Answered By: Percy Beach     Answered On: Apr 28

I don't have the answer but am very interested in the
question! At the Department of State, we are in the very beginning
of a global WSS deployment and adoption effort and the question of
alerts is a vexing one already. Ideally, we would like to have users
set up alerts  manually during hands-on training but this will not be
possible in all cases. Is the workaround (assuming it works!) you
found for WSS 3.0 also possible in WSS 2.0? For some time, we will
be implementing only WSS 2.0 in our environment.

Answer #3    Answered By: Mary Adams     Answered On: Apr 28


Setting alerts  for others is new to v3

Answer #4    Answered By: Laura Walker     Answered On: Apr 28

Yes my security  group is mail enabled. Works fine if I email the
group via Outlook and all members  receive the email, however, for
some reason wss  3.0 will not send  the email to the group. When I try
to track the emails on my Exchange box, the only emails I see are
the ones that say that my alert  has been successfully created.

I even creating a new AD user, configuring that account to forward
all emails to the distribution  list, but even then, the alerts  are
MIA. Not seeing any errors on my wss server or my exchange server.

In WSS 2.0 there is a webpart  you can use. Jan Tielen created  a
webpart to add  alerts for others. Here is the Link.

If I come up with anything I will let you know.

Answer #5    Answered By: Kalyan Pujari     Answered On: Apr 28

I was looking at my SMTP logs, and this is what I found:

2007-01-16 20:22:04 x.x.x.9 WSS3 SMTPSVC1 EXC02 x.x.x.21 0 HELO -
+WSS3 250 0 50 13 0 SMTP - - - -
2007-01-16 20:22:04 x.x.x.9 WSS3 SMTPSVC1 EXC02 x.x.x.21 0 MAIL -
+FROM:<wss@...> 250 0 49 36 0 SMTP - - - -
2007-01-16 20:22:04 x.x.x.9 WSS3 SMTPSVC1 EXC02 x.x.x.21 0 RCPT -
+TO:<wssTestDLGroup@...> 250 0 48 45 0 SMTP - - - -
2007-01-16 20:22:04 x.x.x.9 WSS3 SMTPSVC1 EXC02 x.x.x.21 0 DATA -
2FC3E128985C}@...> 250 0 176 1450 203 SMTP - - - -
2007-01-16 20:22:04 x.x.x.9 WSS3 SMTPSVC1 EXC02 x.x.x.21 0 QUIT -
WSS3 240 203 72 4 0 SMTP - - - -

Didn't find what you were looking for? Find more on WSS 3.0 Alert Setup bug? Or get search suggestion and latest updates.